Den overordnede Lov om Arbejdsmiljø sætter rammen for arbejdet. Den er foldet ud i Arbejdstilsynets bekendtgørelser. Bekendtgørelser er bindende, og bestemmelserne i dem skal overholdes på alle arbejdspladser.
Bekendtgørelserne er foldet ud i de mere detaljerede AT-vejledninger, som Arbejdstilsynet løbende udsender. AT-vejledningerne er ikke bindende på samme måde som bekendtgørelserne, men de bygger på de bindende regler, og de afspejler Arbejdstilsynets praksis på området.
Du kan finde en samlet oversigt over alle bekendtgørelser og AT-vejledninger om arbejdsmiljøet på Arbejdstilsynets hjemmeside.
De vigtigste bekendtgørelser
- Bekendtgørelse af Lov om Arbejdsmiljø er selve lovbekendtgørelsen. Loven fastlægger de overordnede rammer og mål for indsatsen for et bedre arbejdsmiljø. Du kan finde lovens fulde tekst på Retsinformation.
- Bekendtgørelse 1181 om Samarbejde om sikkerhed og sundhed. Den beskriver de overordnede og daglige opgaver, som skal løses af arbejdsmiljøorganisationen.
Der findes desuden fire andre bekendtgørelser, som hver for sig udfolder et aspekt af Lov om Arbejdsmiljø:
- Bekendtgørelse 1234 om arbejdets udførelse bekriver de generelle krav til arbejdsmiljøet, APV, oplæring og instruktion mv.
- Bekendtgørelse 96 om faste arbejdssteders indretning beskriver bl.a. krav til arbejdsrum, indretning, indeklima og rengøring.
- Bekendtgørelse 1109 om anvendelse af tekniske hjælpemidler beskriver bl.a. krav til brugsanvisninger, eftersyn, instruktion og oplæring.
- Bekendtgørelse 1793 om arbejde med kemiske stoffer og materialer beskriver kravene til bl.a. forebyggelse APV, arbejdspladsbrugsanvisninger og kravet om, at farlige stoffer skal erstattes af ufarlige, hvor det er muligt.
I efteråret 2020 har Arbejdstilsynet desuden offentliggjort en ny, samlet bekendtgørelse om det psykiske arbejdsmiljø.
De vigtigste AT-vejledninger
To AT-vejledninger er særligt relevante for dine opgaver og rettigheder som medlem af arbejdsmiljøgruppen:
- F.3.3-1 Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med mindst 35 ansatte beskriver bl.a. arbejdsmiljøorganisationens opgaver og funktion.
- F.3.7-2 Arbejdsmiljøuddannelse beskriver bl.a. indholdet af den obligatoriske 3-dages uddannelse, og den supplerende uddannelse, som du hvert år har ret til som medlem af arbejdsmiljøgruppen.
I forhold til arbejdsmiljøgruppens daglige arbejde findes en lang række AT-vejledninger, som retter sig mod særlige temaer eller problemstillinger. Du kan finde dem alle på Arbejdstilsynets hjemmeside. Blandt andet er følgende vejledninger relevante for arbejdet i kommuner og regioner:
- C.1.3-2 Arbejde med stoffer og materialer.
- D.1.1-3 Arbejdspladsvurdering (APV).
- A.1.8-5 Gravides og ammendes arbejdsmiljø.
- A.1.2-1 Indeklima.
- D.4.1 Kortlægning af psykisk arbejdsmiljø.
- D.2-3 Skærmarbejde.
- 10.1.1 Stik- og skæreskader.
- D.6.1-5 Støj
- D.4.3-4 Vold
Arbejdsmiljøvejvisere
Arbejdstilsynet har udarbejdet en række arbejdsmiljøvejvisere, som beskriver de vigtigste arbejdsmiljøproblemer i de enkelte brancher, og de arbejdsprocesser, hvor problemerne typisk forekommer.
Vejviserne indeholder også generelle råd om, hvordan man kan løse problemerne.
De mest relevante vejvisere for kommuner og regioner er: