Materialer om Fysisk arbejdsmiljø

Materialer om fysisk arbejdsmiljø

1. Materialer på Arbejdsmiljøweb
Arbejdsmiljøweb er hovedside for BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration. På Arbejdsmiljøweb og en vifte af tematiske 'dattersider' findes en lang række materialer og værktøjer om forskellige aspekter af det fysiske arbejdsmiljø. Alle materialerne er specielt rettet mod offentlige arbejdspladser.

Overblik: Se alle BFA's materialer om krop og sundhed

Anbefalede materialer fra BFA Velfærd og Offentlig Administration:

Materialer om forflytning

  • Hjemmesiden Forflyt.dkgiver dig viden, inspiration og værktøjer til arbejde og uddannelse inden for forflytningsområdet. Du kan også downloade videoer til din smartphone, plakater med vejledninger til den gode forflytning, samt en række fagspecifikke råd.
  • Forflytningsguiden beskriver de vigtigste elementer i god forflytning og forudsætningerne for, at du kan bruge dem.
  • Forflytningspyramiden:En plakat, der kan bruges til at skabe opmærksomhed omkring forflytningsteknik i hverdagen.
  • Forflytningskultur: Inspiration og konkrete ideer til, hvordan I kan bruge forflytningsblomsten til at udvikle jeres forflytningspraksis.

Materialer om ergonomi:

Materialer om muskel- og skeletbesvær, MSB:

Materialer om indeklima:

Materialer om kemiske stoffer, smittefare, stikskader og hudproblemer:

Materialer om maskiner, udstyr og tekniske installationer:

Materialer om bygninger og brugen af dem:

  • Tema: Byggeri og indretning: Arbejdsmiljøwebs samlede indgang til byggeprocessen med råd til indretning og brug af bl.a. åbne kontorer, daginstitutioner, plejeboliger, skoler, sygehuse og institutionskøkkener.
  • Etablering af åbne kontormiljøer Indretning af åbne kontorer kræver overvejelser, som hverken kan formuleres i et regneark eller på en arkitekttegning.
  • Godt arbejdsmiljø i det gode køkken beskriver planlægningen af bygge- eller renoveringsprocessen og giver anvisninger og gode råd til lokaler, indretning, indeklima, inventar, maskiner og udstyr samt hygiejne.
  • Når klokken ringer - branchevejledning om krav, normer, standarder og god kutyme i forbindelse med byggeri og indretning af faglokaler i grundskolen og gymnasiet.
  • Nybyggeri og renovering af daginstitutioner: Guide til at hjælpe daginstitutioner til gå aktivt og konstruktivt ind i byggeprocessen, når der skal renoveres eller bygges til.

Andre gode materialer:

  • At arbejde i borgernes hjem: Hvordan arbejdsmiljøgruppen kan arbejde systematisk med denne udfordring og giver eksempler på konkrete redskaber, der kan bidrage til løsning af, hvordan medarbejderne kan håndtere situationer, der opstår i borgerens hjem.

2. Materialer fra Arbejdstilsynet

Her er samlet viden, værktøj og regler om vigtige emner i arbejdsmiljøet i en række temaer. De mest relevante i forhold til det fysiske arbejdsmiljø er: